Zavařování červené řepy je nejlepší způsob, jak v ní uchovat všechny její vitamíny a prospěšné látky. Červená řepa posiluje imunitu, díky velkému množství vlákniny, která zlepšuje trávení, čistí tělo a napomáhá při léčbě klíšťové encefalitidy či boreliózy. Navíc se dá upravovat na sladko i na slano.
Sladkokyselý nálev
Ingredience:
- 1 l vody
- 0,3 l octa
- 100 g cukru
- 1 lžička soli
Postup přípravy:
Do hrnce nalijte vodu s octem, přisypte cukr a sůl. Směs míchejte a přiveďte k varu. Až se cukr zcela rozpustí, stáhněte nálev z ohně a nechte vychladnout.
Sladký nálev
Ingredience:
- 2 l vody
- 500 ml jablečného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
Postup přípravy:
Vodu s octem nalijte do hrnce, přidejte sůl a cukr, nechte projít varem a vychladnout.
Zavařování červené řepy
Ingredience:
- červená řepa
- nálevce výběru
- sterilizované zavařovací sklenice a víčka
Postup přípravy:
Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte ji doměkka. Oloupejte ji a nakrájejte na kostky 1×1 cm. Vložte ji do připravených sklenic, zalijte jedním z nálevů a zavíčkujte. Sklenice dejte do zavařovacího hrnce asi 1 cm od sebe, aby nepopraskaly, nebo zkuste zavařování v troubě. Zavařujte 15 minut na 80 °C. Pak sklenice vytáhněte, přetočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte v chladnu a temnu.
Zavařování červené řepy s křenem
Ingredience:
- 1 kg červené řepy
- 200 g křenu
- sladkokyselý nálev
- sterilizované zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy:
Vložte řepu do hrnce s vodou a uvařte doměkka, asi 1 hodinu, aby šla dobře oloupat. Vychladlou uvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte ji na hrubším struhadle. Stejně nastrouhejte křen, smíchejte vše dohromady, naplňte sklenice, zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte. Zavařujte 15 minut na 80 °C.
Zavařování červené řepy se zelím
Ingredience:
- 1 kg červené řepy
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g cibule
- sladkokyselý nálev
- sterilizované zavařovací sklenice s víčky
Postup přípravy:
Uvařenou a oloupanou řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Stejně nakrouhejte zelí a cibuli nakrájejte na jemno. Vše smíchejte dohromady. Do vroucího nálevu vložte zeleninu, povařte a naplňte sklenice. Sterilujte 20 minut na 80 °C.
Marmeláda z červené řepy
Ingredience:
- 1 velkou červenou řepu
- ¼ hrnku třtinového cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
Postup přípravy:
Řepu umyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, dejte do tlakového hrnce a přidejte trochu vody. Uvařenou řepu vložte do mixéru s citronovou šťávou. Rozmixujte vše do hladka a v případě potřeby přidejte vodu z vývaru z řepy. Pyré z červené řepy dejte na pánev a přidejte k němu cukr. Míchejte do té doby, až vznikne konzistence džemu. Nalijte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařujte 15 minut na 80 °C. Podobně se můžete pustit třeba do zavařování hub.