nábytek bílou barvou
Pro kutily

Jak natřít nábytek bílou barvou: Průvodce krok za krokem

Natírání nábytku bílou barvou může být skvělým způsobem, jak proměnit a osvěžit váš interiér.

Klíčové je začít s očištěným, odmaštěným a lehce zdrsněným povrchem, na který snadno přilne barva. Technologie a materiály umožňují dosáhnout dokonalého výsledku i v domácích podmínkách, pokud zvolíte správný postup a kvalitní barvy.

V tomto případě je důležité také nepodcenit přípravu a pečlivost během natírání.

Ujistěte se, že všechny spoje a šrouby jsou pevně utažené a případně lepené. Použijte štětec, váleček nebo nástřik podle svého vybavení a dovedností, a naneste 1 až 2 vrstvy univerzální barvy. Tím získáte hladký a profesionální vzhled svého nábytku.

Volba bílé barvy navíc opticky zvětší prostor a dodá mu svěží, moderní vzhled.

Natření starého nábytku na bílou barvu se může zdát náročné, ale s trochou trpělivosti a správnými nástroji to zvládne každý. Tento proces nejen zkrášluje váš domov, ale také poskytuje osobní uspokojení z dobře odvedené práce.

Příprava nábytku k malování

Příprava nábytku před malováním je klíčová pro dosažení hladkého a trvanlivého výsledku. Začínám řádným očištěním, následovaným broušením povrchu a aplikací základní vrstvy.

Čištění nábytku

Prvním krokem, který dělám, je pečlivé čištění nábytku. Odstraním prach a špínu jemným hadříkem a vodou s mírným čisticím prostředkem. To pomáhá odstranit mastnotu a jiné nečistoty, a zajišťuje, že barva dobře přilne k povrchu. Použití čistého, suchého hadříku k otření povrchu je také důležité, aby na něm nezůstaly žádné zbytky mýdla.

Je důležité zaměřit se na každý záhyb a hranu nábytku. Odmastit povrch rozpouštědlem může být nezbytné, pokud se setkávám s odolnými skvrnami.

Když je nábytek čistý, vypadá ihned lépe a je připravený na následující kroky.

Broušení povrchu

Dalším krokem je broušení, abych dosáhla hladkého povrchu.

Používám smirkový papír s různou zrnitostí, nejčastěji začínám s hrubším (zrnitost 50–80), který mi pomáhá odstranit starý lak nebo nátěr. Tento krok vytváří mírně drsný povrch, na který nová barva lépe přilne.

Dbám na to, abych povrch neobrušovala příliš silně, protože by mohlo dojít k jeho poškození. Postupně přecházím na jemnější smirkový papír, což mi umožňuje dosáhnout hladkého a rovnoměrného výsledku.

Když dokončím broušení, otřu jemně prach suchým hadříkem.

Aplikace základní vrstvy

Poslední krok v přípravě je aplikace základní vrstvy, kterou vždy používám, aby barva dobře přilnula.

Základní vrstva chrání povrch a zabraňuje loupání barvy. Používám pěnový váleček nebo štětec na nanášení tenké, rovnoměrné vrstvy.

Nechám základní vrstvu zaschnout podle pokynů výrobce. Obvykle čekám několik hodin, abych pak měla jistotu, že je vše řádně zaschlé před aplikací finální barvy. Tento krok zajišťuje odolný a dlouhotrvající nátěr.

Jak natřít nábytek bílou barvou

Volba bílé barvy a nástrojů

Při natírání nábytku na bílo je důležité vybrat správný typ barvy a vhodné nástroje. Správná volba zajistí hezký vzhled a dlouhou trvanlivost.

Zaměříme se na typy barev a vhodné štětce, válečky a další alternativní nástroje.

Typy bílých barev

Bílé barvy mají různé složení a vlastnosti.

Akrylové barvy jsou vodou ředitelné a rychle schnou, což je praktické, pokud nechcete dlouho čekat na zaschnutí. Jsou ideální pro interiéry kvůli nízkému zápachu.

Olejové barvy jsou hustší a poskytují hladký povrch, ale schnou pomaleji a mají výrazný zápach. Jsou vhodné tam, kde se očekává vyšší odolnost proti opotřebení.

Křídové barvy dodají nábytku matný vzhled a dávají možnost snadného doladění povrchu. Jsou oblíbené pro historický nebo vintage styl.

Volba štětců a válečků

Výběr štětců a válečků je stejně důležitý jako volba barvy.

Štětce s přírodními štětinami jsou ideální pro olejové barvy, protože dobře drží barvu a rovnoměrně ji aplikují. Pro akrylové barvy doporučuji štětce se syntetickými štětinami, které nesají vodu.

Válečky jsou skvělé pro větší plochy. Pěnové válečky se hodí pro hladký povrch, zatímco válečky s vlasem lépe pokryjí nerovnosti.

Je důležité mít k dispozici správné rozměry válečků pro lepší kontrolu nad pohyby.

Alternativní nástroje pro aplikaci barvy

Kromě štětců a válečků existují další možnosti, jak barvu nanést.

Stříkací pistole umožňují nanesení tenké rovnoměrné vrstvy, což je užitečné pro hladký povrch bez stop po štětci. Jsou však náročnější na přípravu a čištění.

Dalším zajímavým nástrojem je malířská houbička. Ta je vhodná pro malé detaily a místa, kam se váleček nedostane. Díky ní lze snadno dosáhnout zajímavých textur.

Technika natírání

Při natírání nábytku bílou barvou je důležité postupovat správně. To zahrnuje pečlivé nanášení první vrstvy, následování s druhou vrstvou pro dokonalé krytí a používání technik pro dosažení hladkého povrchu.

Nanášení první vrstvy

Začínám s přípravou nábytku.

Čistím povrch teplou vodou a kapkou jaru, aby se odstranily všechny nečistoty. Je důležité mít čistý a suchý povrch.

Následně používám jemný brusný papír, například P240, abych odstranila starý lak a učinila tak povrch drsnějším pro lepší přilnavost barvy.

Nanáším první vrstvu barvy rovnoměrně. Pro lepší kontrolu používám kvalitní štětec nebo váleček.

Dbám na to, aby vrstva byla tenká a rovnoměrná, abych předešla stékání barvy. 

První vrstva často nemusí zcela krýt, ale slouží k vytvoření základního podkladu pro další vrstvy.

Druhá vrstva pro lepší krytí

Po zaschnutí první vrstvy aplikuji druhou vrstvu.

Druhá vrstva je klíčová pro dosažení plného krytí. Znovu používám čistý štětec nebo váleček a nanáším barvu v tenké vrstvě.

Udržuji stejný směr natírání jako při první vrstvě, aby byl výsledek rovnoměrný.

Pokud je potřeba, mezi vrstvami lehce přebrousím povrch jemným brusným papírem, abych odstranial případné nerovnosti. Takto se zajišťuje dokonale hladký povrch bez stop po štětci. Druhou vrstvu nechávám úplně zaschnout před dalším postupem.

nábytek bílou barvou

Způsoby dosažení hladkého povrchu

Pro dosažení hladkého povrchu používám několik technik.

  • Tenké vrstvy jsou klíčové. Každá vrstva musí být nanesena rovnoměrně.
  • Pokud se někde objeví stékání barvy, opravuji to ihned pomocí čistého štětce.
  • Používám i tmel na vyplnění jakýchkoli rýh nebo dírek před natíráním, aby byl v konečném důsledku povrch perfektně hladký.
  • Také se ujistím, že místnost, kde pracuji, je bez prachu.
  • Ten se může na ještě mokrý povrch snadno zachytit a zničit hladký vzhled.

Tyto techniky mi zaručují profesionální a estetický výsledek.

Finální úpravy a údržba bílého nábytku

K dosažení dlouhotrvající krásy bílého nábytku je nezbytné aplikovat ochranný lak, pravidelně ho udržovat a umět řešit drobné opravy.

Aplikace ochranného laku

Po dokončení malování je důležité použít ochranný lak, který pomůže uchovat barvu čerstvou a povrch odolnější vůči poškrábání a opotřebení.

Nejprve vyberu lak vhodný pro daný typ materiálu. Používám buď vodou ředitelný lak pro jemnější povrch, nebo olejový lak, pokud potřebuji tvrdší ochranu. 

K nanášení laku používám měkký štětec nebo váleček. Aplikaci provádím v dobře větrané místnosti a čekám na důkladné zaschnutí mezi jednotlivými vrstvami.

Ve většině případů doporučuji nanést dvě až tři vrstvy pro maximální ochranu.

Denní údržba a čištění

Pro udržení bílého nábytku čistého je důležitá jeho pravidelná péče. Používám jemný hadřík k odstranění prachu a nečistot, abych předešla vzniku škrábanců.

Při větším znečištění volím jemný mýdlový roztok. Vyhýbám se drsným čistícím prostředkům, které by mohly poškodit povrch.

Po vyčištění vždy nábytek pečlivě osuším. Je vhodné nábytek umísťovat tak, aby nebyl vystaven přímému slunci, což může způsobit jeho vyblednutí.

Také se snažím o ochránění před vlhkostí, která by mohla lak poškodit.

Drobné opravy a retuše

I přes veškerou péči mohou nastat drobné nehody.

Menší škrábance řeším pomocí retušovacího fixu přizpůsobeného odstínu nábytku. Fix nanáším opatrně a nechám zaschnout, abych dosáhl nejlepšího výsledku.

U větších poškození zvažuji nanesení další vrstvy laku nebo dokonce přemalování postižené oblasti. 

Rovněž dbám na preventivní opatření, jako jsou podložky pod nápoje a používání ubrusů na stolní plochy. Tyto detaily mohou předejít opakovaným opravám.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *