Nejefektivnější formy vytápění domu
Interiér

Jaké jsou nejefektivnější formy vytápění bytu?

Způsob vytápění domova se odvíjí od formy bydlení, finančních možností, dostupnosti paliva, provozních nákladů i nároků na údržbu. Jinak se vytápí dům s vysokou spotřebou tepla a dům pasivní.

Lokální vytápění

Topidla umístěná v jednotlivých místnostech se hodí do malých bytů, kam můžete dát kachlová kamna na dřevoplynová topidla i elektronické konvektory. U sálavého vytápění se teplo přenáší sáláním, ohřívají se plochy a od nich vzduch. U konvektivního vytápění se teplo šíří vzduchem.

Ústřední vytápění

Hodí se do větších bytů a domů. Radiátory umožní nižší náklady a zaberou méně místa. Ústřední topení přenáší teplo mezi kotlem a radiátorem díky cirkulující vodě. Na podlahové i stěnové nízkoteplotní vytápění stačí nižší teplota topné vody. Teplovzdušné vytápění teplo přivádí přes tepelné čerpadlo proudícím teplým vzduchem, kde je však vyšší pořizovací cena. Solární systém je obnovitelný zdroj energie, který ale na vytápění v zimě díky nedostatku slunce využijete omezeně.

Dálkově ovládané teplo, elektřina nebo zemní plyn

Teplo se ve městech čerpá z výtopny, teplárny, nebo se využije odpadní teplo z elektrárnyVysoký komfortmalé investiční náklady a nízké lokální znečistění mírně kazí vyšší náklady za vytápění. Dostupná elektřina je nejkomfortnější řešení. K vytápění si můžete sjednat dvoutarifovou sazbu a v časech nízkého tarifu odebírat elektřinu levněji. Vytápění zemním plynem je dostupné, plynové spotřebiče jsou účinné, výkon topidla je snadno regulovatelný a míra znečištění ovzduší je nízká. U bytových domů můžete uvažovat i o kondenzačním vytápěcím systému nejen na plyn, ale i na olej.

Uhlí, dřevo, pelety a biomasa

uhlí je slabinou nízká účinnost topidla, pracná obsluha a vyšší lokální znečistění ovzduší. Vytápění vyschlým dřevem či peletami je hospodárnější. Vsaďte na větší plnící prostor, pohlídejte si prostor na skladování i délku intervalů na přikládání. Obnovitelné zdroje energie zahrnují i další biomasu, tedy kusové dřevo, obilí, dřevěné pelety ze slisovaného dřeva i štěpky z rozdrceného dřeva. Výhodou je šetrnost k životnímu prostředí a nižší cena paliva. U automatických kotlů jeskvělá regulace výkonu a jeho efektivní řízení základě vnější teploty vzduchu a tím se minimalizuje spotřeba paliva.

Kogenerační jednotky

Kogenerační jednotka kombinuje výrobu tepla a elektrické energie. Je pro různé účely a s různým výkonem. Pokud spotřebujete více jak 2 000 m3 zemního plynu nebo 3 000 kWh energie ročně, můžete vsadit i na sdruženou výrobu tepla a elektřiny díky moderní kogenerační jednotce, která umí snížit účty až o 50 %. Stačí splnit podmínku, že vytápíte plynem nebo vlastníte plynovou přípojku.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *