Cukety různých barev i tvarů můžeme využít na mnoho způsobů v teplé i studené kuchyni. Mohou být světle zelené, žluté, proužkované, podélné i kulaté. Pěstování cuket je nenáročné a jedna rostlina vás celou sezónu zásobí plody pro mnoho chutných pokrmů.
Výsev semen a výsadba sazeniček
Ideální doba pro výsadbu cuket je květen. Výsev semen může probíhat až do konce června, pak úrodu budeme sklízet až do prvních mrazíků. Cuketám se daří na teplém a chráněném stanovišti před větrem. Aby se půda prohřála, 1 až 3 týdny před výsevem ji přikryjte černou fólií. Sázejte do vyhnojené půdy organickými hnojivy nebo rostlinnými výluhy bohatými na draslík 2 až 3 semínka do dolíků vzdálených od sebe 80 cm. Zalévejte nejlépe odstátou dešťovou vodou.
Cukety obsahují až 90 % vody, vlákninu, vitamíny, minerály a stopové prvky, jsou nízkokalorické a vhodné při redukci váhy. Draslík pomáhá vyloučit z těla přebytečnou vodu a toxiny. Je vhodná při revmatismu, dně, bolestech kloubů, obezitě a diabetu. Čistí trávicí trakt a podporují činnost ledvin.
Pěstování na fólii a podkládání plodů
Cukety si můžete předpěstovat, případně koupit sazeničky. Využít můžete pařeniště, fóliovník, nebo se podívejte jak vyrobit skleník. Vhodná je výsadba do černé mulčovací netkané textilie, která prohřívá půdu, brání v růstu plevelům, plody jsou čisté, nehnijí a neplesniví. Půdu lze mulčovat i organickým materiálem nebo jím podkládat plody. Podkládat lze i dlaždicemi a plochými kameny.
Choroby cuket
Cukety jsou vůči chorobám poměrně odolné. Za horkého a suchého počasí je může napadnout plíseň okurková. Na listech se objevuje šedavý povlak. Napadené listy odstraňte. Prevencí je pravidelná zálivka a udržování mírně vlhké půdy. Odolnost zvýší fungicidy a přípravky na přírodní bázi.
Škůdci cuket
Květy a mladé plody napadají slimáci, účinný je sběr na rebarborových listech a likvidace. Mšice mohou šířit virovou mozaiku, která se projevuje pokřiveným a zakrnělým růstem rostlin i plodů, zkroucenými listy a žlutými skvrnami na listech i plodech. Napadené rostliny je nutné zlikvidovat. Na mšice volte postřik na mšice. Pomůže proti nim i bylinková zahrada s aromatickými rostlinami.
Sklizeň cuket
Cukety by se měly sklízet v délce 7 až 15 cm, nejvýše 20 cm, dokud jsou chutné a křehké. Plody odřízněte nožem a na plodu nechte pár centimetrů dlouhou stopku. Cuketa vydrží v chladu i několik týdnů. Při teplotě pod 4 °C, plody ztrácejí kvalitu. Můžete je chránit netkanou bílou textilií.
Nejčastější dotazy
Mladé cukety se nemusí loupat, chutné jsou i syrové v salátech a pomazánkách. Dají se smažit, dusit, grilovat, zapékat, použít na pizzu, do guláše, jako zelí, přílohu místo brambor k masu, do nádivky, omáček a polévek, do buchet a koláčů. Konzervují se jako okurky, do čalamád i marmelád.