Rýmovník je pokojová rostlina, která zkrášlí a provoní interiér. Je to skvělý odpuzovač obtížného hmyzu i prostředek proti rýmě. Jak rýmovník doma s úspěchem pěstovat?
Při pěstování rýmovníku je třeba znát pár základních informací, jak se o něj starat během roku. Bylina rýmovník, často zvaná i jako mexický nebo řecký eukalypt, kubánské oregáno, moud nebo molice, krásně vypadá i voní. Rýmovník je bylina nenáročná na pěstování a je zcela ideální do interiéru.
Jak zasadit rýmovník
Rýmovník potřebuje běžný zahradní substrát, tedy lehkou písčitou zeminu. Koupenou rostlinu nebo zakořeněné řízky ve vodě se sají zasadit přímo do květináče. Rýmovníku se daří na okenním parapetu s dostatkem světla, ale ne na přímém slunci. Během zimy rýmovníku dopřejte světlo, teplotu 15 °C a omezenou zálivku. Hnojte od jara do podzimu 1x až 2x za měsíc kapalným hnojivem.
Jak pěstovat rýmovník
Rýmovník nejlépe prospívá na okenním parapetu orientovaném na východ nebo jihozápad. Dužnaté listy dobře snáší přímé sluneční paprsky. Aby rostl rovnoměrně a nenakláněl se na stranu, můžete jej v průběhu dne občas pootočit, protože se natáčí za sluncem. V létě je vhodné letnění venku, dejte si však pozor na jaře na přízemní mrazíky. Rýmovník snáší občasný nedostatek vody, ale škodí mu časté přelívání a stání ve vodě. Zemina však nesní zcela vyschnout. V zimě omezte zálivku.
Jak zastřihávat a množit rýmovník
Bylinu zaštipujte do tvaru koule a listy používejte na čaj, výluh a odvar. Rýmovník dorůstá do výšky až 25 cm, výhony však mohou mít i 1 m. Pokud se rostlina zaštipuje, pěkně se rozkošatí a zahustí. Vrcholové řízky s jedním až dvěma páry lístků lze na jaře a v létě zakořenit a vypěstovat nové rostliny. Řízky rychle koření i ve vodě. Rostlinu přesazujte nejlépe v březnu až dubnu.
Rýmovník a černání listů
Rýmovník nemá rád výkyvy teplot, průvan, mráz a přemokření, jinak žloutne, hnědne až černá. V letním období ho dávejte ven do polostínu a dejte pozor na chlad v noci a studený vítr. Chlad ho může zahubit. Jakmile teploty začnou klesat, dejte rýmovník na teplejší místo.
Využití rýmovníku v kuchyni
Nasekaný rýmovník se hodí do salátů, polévek, rizota, pokrmů z pohanky, jáhel, kuskusu a luštěnin i k masu. Jde o časté koření na karibských ostrovech, Jamajce, Kubě, ve španělské a mexické kuchyni. Vůně připomíná meduňku s mátou dohromady.
Účinky rýmovníku
Rýmovník pomáhá při rýmě. Vdechuje se vůně z rozmělněných lístků. Pomáhá při astma, vysokém tlaku, cholesterolu, srdečních potížích, ledvinových a žlučových kamenech. Pije se odvar z 1 lístku rýmovníku použitého na 200 ml vody. Výluh z rýmovníku lze použít na drobné ranky a spáleniny pro urychleíní hojení. Svým aroma odpuzuje obtížný hmyz z místnosti a patří mezi čističe vzduchu. Na čaj z rýmovníku pár lístků zalijte vodou o teplotě 80 °C, nechte 5 minut louhovat a pijte 2x až 3x denně. Vyrobit si můžete i sirup z rýmovníku.