Zavařování a nakládání nasbíraných hub je u nás velmi oblíbené. Chuť je jiná, než kdybyste je sušily nebo zamrazovaly. Skleničky se zavařenými houbami vám vydrží na dlouhou dobu.
Houby musí být pro zavařování čerstvé a kvalitní, tedy bez plísní a červů. Na nakládání jsou nejvhodnějšími středně velké a pevné houby. Nejlépe chutnají hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky nebo ryzce.
Houby povařte je a sceďte
Houby nejprve pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody, aby se spláchly všechny nečistoty. Malé houbičky nechte vcelku a větší houby nakrájejte na kousky. Takto připravené houby nejprve povařte v osolené vodě asi 10 až 15 minut. Délka varu se odvíjí od tvrdosti hub. Takto zahubíte nežádoucí mikroorganismy. Nakonec houby sceďte, znovu propláchněte teplou vodou, nechte okapat a vychladnout.
Připravte si sladkokyselý nálev
Ingredience na 2 kg čistých hub:
- 6 kuliček spolarinu
- 8 kostek nebo lžiček cukru
- 2 lžičky soli
- 1 l vody
- 1/4 l 8% octa
Do sklenic:
- 1 špetka tymiánu
- 3 plátky křenu
- 4 kuličky nového koření
- 15 kuliček hořčičného semínka
- 2 kuličky jalovce
- 4 kuličky bílého pepře
- 1 plátek cibule
- 1 plátek mrkve
- 1 lístky bobkového listu
Druhá varianta sladkokyselého nálevu
Ingredience:
- 1,5 litru vody
- 3 dcl 8% octa
- 70 g cukru krystal
- špetka soli
Do sklenic:
- česnek
- feferonky
- chilli papričky
Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience smíchejte dohromady a přiveďte je k varu. Pak nálev odstavte a vyčkejte, až nálev zcela vychladne.
Naplňte houby do sklenic
Povařené houby naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Na dno vložte kousky bobkového listu, pár kuliček pepře a nového koření, anebo česnek, feferonky a chilli papričky. Koření můžete různě kombinovat dle na vaší chuti. Pak přidejte chladný nálev a nalijte jej do sklenic 1 cm pod okraj. Nálev dodá houbám to správné aroma.
Houby zavařte
Po vychladnutí zalijte připravené sklenice s houbami sladkokyselým nálevem 1 cm pod okraj. Precizně zavíčkované sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 20 až 30 minut. Sklenice nechte pomalu vychladnout. Sklenice se zavařenými houbami nechte alespoň 3 až 4 týdny v chladu a temnu uležet, než je začnete konzumovat. V komoře vám vydrží do další sezóny. Zavařené houby se hodí k masu, salátům, do polévek, omáček nebo jako příloha.
Houby ve slaném nálevu
Takto upravené houby pak můžeme po otevření nejprve na cedníku propláchnout, nechat okapat a připravit si je na cibulce s vejcem jako smaženici, použít je do polévek, na omáčky i pod maso.
Suroviny:
- 1 kg klouzků a václavek v poměru 3:1
- 350 ml vody
- 1 lžička soli
Postup:
Houby očistíme a u václavek odstraníme nožky. Malé kousky necháme vcelku, větší houby překrojíme. Každý druh si dáme zvlášť do misky. Do hlubšího hrnce dáme větší množství vody a přivedeme ji k varu. Do vařící vody nasypeme nejdříve václavky a vaříme je 10 minut. Pak přidáme klouzky a necháme je povařit ještě 3 minuty. V cedníku je pak propláchneme studenou vodou.
Do hrnce si dáme 350 ml čisté vody a osolíme. Vodu přivedeme k varu a přidáme do ní propláchnuté houby. Na mírném plameni je za častého promíchání vaříme 10 minut a odstavíme. Čisté a suché sklenice naplníme do ¾ horkou směsí hub, pak dolijeme zbylou horkou tekutinou a pak sklenice uzavřeme šroubovacími víčky. Zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 20 minut.
Zavařování v myčce na nádobí
Do myčky naskládáme zavíčkované sklenice, menší do horního a větší do spodního koše. Od sebe je oddělíme plastovými talířky, aby se nerozbily. Myčku nastavíme na nejvyšší teplotu, tedy na 70 °C a více. Vyzkoušet můžete i zavařování v troubě.